Koopkracht lager dan verwacht

Biedt het pensioenakkoord een koopkrachtig pensioen?

Bij de beantwoording van vragen van Tweede Kamerleden heeft de regering recent aangegeven dat zij vindt dat het Pensioenakkoord een koopkrachtig pensioen biedt.
Wij hebben eerder aangeven dat het Pensioenakkoord helaas geen koopkrachtbehoud voor gepensioneerden biedt.
Als de berekening van de regering inderdaad niet klopt, dan zal de regering dus ook geen maatregelen nemen om koopkrachtbehoud voor (toekomstige) gepensioneerden alsnog te realiseren en zet ze met haar conclusie onze Tweede Kamerleden op het verkeerde been. Het gevolg hiervan is dan weer dat miljoenen (toekomstige) gepensioneerden straks minder pensioen krijgen dan zij verwachten.
 
Tijd voor een onderzoek dus.
 

Conclusie van het onderzoek:

Uit ons onderzoek blijkt dat de regering verwacht dat de pensioenuitkeringen stijgen met het rendement op de beleggingen. Dit is helaas niet het geval. De stijging van de uitkeringen is gelijk aan het rendement op de beleggingen verminderd met het projectierendement. Als we daarmee rekening houden, dan is een beleggingsmix met bijna 50% in aandelen nodig om bij een inflatie van 2% een koopkrachtig pensioen te kunnen verwachten.
In een eerder bericht hebben we aangegeven hoe je een koopkrachtig pensioen kunt realiseren, waarbij je gebruikt maakt van de solidariteit die juist het solidaire contract kan bieden.