Een goed gesprek over het pensioenakkoord

Categoriën:
Jansen, we moeten het even over je pensioen hebben
Ja baas, dat lijkt me een goed idee. Want het is me laatst opgevallen dat ik al 12 jaar geen indexatie heb gehad en ik ben bang dat mijn pensioen gaat tegenvallen. 
Dat klopt, het pensioen maakt niet waar wat het belooft en daar willen we wat aan doen. Bovendien willen we het pensioen transparanter maken.
O, dus u gaat meer geld in mijn pensioen stoppen?
Nee, dat is te duur. Ik ga minder beloven, dan valt het ook minder vaak tegen.
Eh, dat klinkt niet goed. 
En er is nog iets; je bent nu 50 en jouw pensioen is veel duurder dan dat van een jongere collega. Dat is niet eerlijk en daar moeten we natuurlijk wat aan doen.
Hè, dat betekent toch niet dat je mij minder pensioen gaat geven?
Jawel, maar dat is niet erg. Want voor jou gaan we dit compenseren, zodat je pensioen niet minder wordt.
Dus u stort straks hetzelfde in mijn pensioenregeling?
Nee, dat wordt minder dat zei ik net. Maar we gaan de compensatie betalen uit toekomstige
rendementen op je pensioen.
Maar die rendementen waren toch bedoeld voor indexatie?
Ja, maar die heb je de laatste 12 jaar ook niet gehad, dus ook als we niet indexeren is dat niet minder dan nu.
Dat is waar. Maar wat als de rendementen straks niet voldoende zijn voor compensatie, wat
dan?
Dan gaan we opnieuw om de tafel zitten om dat te bespreken.
U bedoelt om het op te lossen?
Nee, bespreken met de intentie om het op te lossen. Maar er is nog iets wat ons kan helpen. We gaan de rekenrente verhogen.
Maar dat mocht toch niet?
Dat klopt, daarom noemen we het straks projectierendement. Dan mag het wel. Het voordeel hiervan is dat je pensioen minder waard wordt en we zo geld uit je pensioenpot overhouden om een stukje van je compensatie te betalen.
Mijn compensatie wordt dus betaald uit mijn eigen pensioen?
Ja en dat van anderen. Een ander voordeel is dat onze premie omlaag kan.
Onze premie omlaag? Dus ook mijn premie?
Nee die niet, want jij betaalt gewoon 6%. Maar als ik minder betaal hou ik meer geld over en kunnen we mensen met zware beroepen eerder met pensioen laten gaan.
Dat is leuk voor De Vries, maar daar heb ik niks aan.
Dat is waar.
Ik maak me toch nog zorgen om mijn indexatie. De goede rendementen van de laatste 12 jaar waren onvoldoende voor indexatie en nu gaan we rekenen met een hoger verwacht rendement en hebben we het rendement ook nodig voor compensatie. Blijft er dan nog wel voldoende over voor indexatie?
Ja, volgens de experts wel. Sterker nog er wordt zo veel rendement verwacht dat we ook nog een buffer kunnen vormen. Zo kunnen we goede rendementen van nu doorschuiven naar slechte jaren in de toekomst.
Interessant, werkt het ook omgekeerd? Voor als het volgend jaar tegen zit.
Nee, helaas niet. Want de buffer mag niet negatief worden.
Dus extra goede resultaten gaan in het begin naar de buffer en extra slechte resultaten komen voor mijn rekening. Dat vind ik al niet leuk en lijkt me helemaal vervelend voor gepensioneerden.
Ik snap je punt en daarom gaan we straks de beleggingsresultaten anders verdelen. Jongeren krijgen meer en ouderen krijgen minder. Zo hebben jongeren meer kans op indexatie en krijgen ouderen een stabieler pensioen.
Ben ik hierbij dan een jongere?
Nog wel, maar dat duurt niet lang meer. En als je gepensioneerd bent, krijg je maximaal 35% van het rendement en dat is fijn, want dan wordt je pensioen stabieler.
En mijn indexatie?
Dat weten we niet want dat hebben we niet uitgerekend. Gelukkig hebben we wel informatie over je vervangingsratio, zekerheidsequivalent als percentage van je pensioengrondslag en je netto profijt per cohort. Misschien dat je daar iets aan hebt?
Klinkt ingewikkeld. Heb je meer informatie voor me, zodat ik er over na kan denken?
Ja zeker, over twee weken stuur ik je dat op. Maar je moet wel volgende week instemmen anders gaat de deal niet door. Dan kan de Vries niet eerder stoppen en wordt ook de verhoging van de AOW leeftijd niet teruggedraaid.
AOW-leeftijd, wat betekent dat voor mij?
Weten we nog niet precies. Dat moet nog uitgewerkt worden. Denk je er aan om uiterlijk volgende week vrijdag akkoord te geven?

De volgende vrijdag had Jansen een technische storing en vroeg telefonisch twee weken uitstel. De baas was erg teleurgesteld, maar begreep zijn technische problemen en deed daar niet moeilijk over. Collega Chris had al ingestemd, terwijl Victor ook om uitstel had gevraagd.